Ensimmäinen fluoresoiva selkärankainen löytyi – sammakko loistaa uv-valon alla

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Etelä-Amerikasta on löydetty ultraviolettivalon alla kirkkaana loistava sammakkolaji. Fluoresoivalla iholla varustettu puusammakko löydettiin Amazonin sademetsästä Argentiinasta. Päivänvalossa sammakon väritys on ruskeapilkullinen.

Uusi sammakkolaji voi heijastaa kuunvalosta peräti 18 prosenttia. Sen ihossa on valon lyhyitä aallonpituuksia absorvoivia yhdisteitä, jotka säteilevät takaisin suuremmilla aallonpituuksilla. Sammakkolaji on ensimmäinen selkärankainen, jonka tiedetään hehkuvan ultraviolettivalossa.

Vedessä esiintyy muutama meduusalaji ja krottikala, joiden pinta hehkuu mustavalossa. Sammakkolajin löytäminen puhuu sen puolesta, että maapallolla on muitakin fluoresoivia eläinlajeja. Chemistry Worldin julkaiseman artikkelin mukaan sammakon väritys on osa lajien välistä viestintää.