Näin lentokoneessä kuolleelle tehdään – aina ei voi suorittaa hätälaskua

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Lentokoneissa matkustaa lähes aina lääkinnällisen koulutuksen saaneita henkilöitä, joista saattaa olla suunnatonta apua esimerkiksi kesken lennon tapahtuvissa sairaskohtauksissa. Aina ihmistä ei kuitenkaan pystytä pelastamaan.

Lentoyhtiöillä on omat sääntönsä kuolintapausten varalle, mutta perusperiaatteena on se, että ensin päätetään hätälaskun suorittamisesta. Hätälaskuun vaikuttavat lentokoneen sijainti ja se, kuinka henkilö on koullut. Mikäli lentokone ei voi laskeutua tarpeeksi nopeasti lähimmälle lentokentälle, joudutaan vainajalle yleensä etsimään uusi sijoituspaikka.

Lentokoneissa ei ole erillistä tilaa ruumiille, mutta se voidaan panna esimerkiksi ykkösluokkaan tyhjälle istuimelle. Vaihtoehtoisesti vainaja yksinkertaisesti vain peitetään loppulennon ajaksi. Lentokoneesta saatetaan olla yhteydessä hätäkeskuksiin. Vainaja pystytään toteamaan virallisesti kuolleeksi vasta maissa ammattilaisen toimesta.