Näin Italiassa: Naisille halutaan palkallinen vapaa kuukautisten ajaksi

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Pahimmillaan kuukautiskivut voivat tuntua siltä, kuin joku puukottaisi alavatsaan tylsällä veitsellä ja vetäisi samaan aikaan sisälmyksiä ulos emättimen kautta. Krampit vaikeuttavat istumista, seisomista, kävelemistä ja makaamista. Kehon lämpötila vaihtelee jäisestä horkasta hikiseen kuumotukseen. Vartalo on turvoksissa ja vatsa näyttää vappupallolta.

Italian parlamentti käsittelee aloitetta, joka sallisi naispuolisille työntekijöille palkallisen loman kivuliaiden kuukautisten ajaksi. Kuukautisvapaat saisivat kestää maksimissaan kolme päivää. Kuukautislomalle löytyy runsaasti vastustajia.

Independent-julkaisun mukaan esimerkiksi naistenlehtien toimittajat ovat huolestuneita siitä, että mikäli naisille sallittaisiin erioikeuksia kuukautisten vuoksi, saattaisivat yritykset palkata entistäkin enemmän miehiä töihin. Naisia syrjitään työmarkkinoilla jo nyt mahdollisen raskauden vuoksi. Maksullisia kuukautislomia on jo käytössä muutamissa yrityksissä Aasiassa ja Iso-Britanniassa.