Stressi vaikuttaa seksielämään – älä päästä ongelmia liian suuriksi

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Kun ihminen kokee häneen kohdistuvat vaatimukset liian suuriksi, voi hän kärsiä fyysisistä, psyykkisistä tai sosiaalisista toimintahäiriöistä. Häiriötilaa kutsutaan usein stressiksi. Stressaavassa tilanteessa voi olla hankalaa keskittyä jopa nautintoa tuottaviin tilanteisiin, kuten seksiin.

Kielteinen stressi aiheuttaa kortisolin liikatuotantoa. Stressihormoni vaikuttaa puolestaan salakavalasti seksin tuottamaan mielihyvähormoneihin. Parisuhde-ekspertti Alexis Nicole White kertoo Bustle-lehdelle, että stressin tiedostaminen helpoittaa sen ehkäisemistä ja hoitamista.

Seksielämä voi tuottaa myös omalta osaa stressiä, jos parisuhteessa ei ole esimerkiksi tarpeeksi tyydyttävää nautintoa. Osa pareista voi tuntea ahdistusta siitä, että he eivät ole rakastelleet pitkään aikaan tai seksi on ollut heikkolaatuista. Naiset ja miehet voivat kärsiä myös suorituspaineista, jolloin seksistä tulee vastenmielistä tai jopa pelottavaa.

Joissakin tapauksissa stressi voi tuhota oikeanlaisen vireen vaakamambon harrastamisessa. Arkiset huolet saattavat raivata tiensä makuuhuoneeseen, jolloin sängyssä ei pysty ajattelemaan muuta kuin maksamattomia laskuja ja täysinäisiä pyykkikoreja.

Asiantuntijan ohjeena on se, että tiedostaa stressin ja on itselleen armollinen. Stressin aiheuttajat voi eliminoida kumppanin kanssa avoimesti keskustelemalla ja häiriötekijöitä minimoimalla. Vanha motto pätee edellee: ”Stressaa vain niistä asioista joille voit tehdä jotain, muut huolet ratkeavat aikanaan”.