Blockfest 10 vuotta – vuosi 2010: ”Takahuoneessa ei läikkynyt pelkästään bisset”

Viihdeuutiset · Stara.fi

Blockfest 10 on juttusarja, jossa kerrotaan tänä vuonna 10 vuotta täyttävän Blockfest-tapahtuman tarina tapahtuman syntymästä nykypäivään. Kirjoittaja on aloittanut Blockfesteilla juoksupoikana ja työskentelee nyt jo viidettä vuotta tapahtuman toisena tuottajana.

Blockfest 2010

Blockfestin historiaa käsittelevän juttusarjan kolmannessa osassa muistellaan elokuun 2010 tapahtumia. Festivaalin päätösiltana takahuoneessa ei läikkynyt pelkästään bisset, vaan myös tunteet.

Blockfestin kaksi ensimmäistä vuotta sujuivat uutta oppiessa. Jokainen tuotantotiimin jäsen oli kasvanut vahvasti hiphop-kulttuurin ympäröimänä ja täten tavallaan tunsi yleisönsä jo entuudestaan. Pelkkä kävijöiden tarpeiden tietäminen ei kuitenkaan riittänyt, piti tietenkin onnistua myös vastaamaan niihin.

Vuonna 2010 Blockfestin aluetta käytettiin entistä paremmin hyödyksi toteuttamalla Klubin ulkopuolelle oma lounge, jossa dj’t viihdyttivät kaveriporukoita musiikkivalinnoillaan. Palveluiden parantamiseen panostettiin kaksinkertaistamalla esimerkiksi sisäänkäyntien ja wc-tilojen määrä. Lisäksi aikataulut säädettiin aiempaa järkevämpään muotoon.

Blockfest 2010
Blockfest 2010, Kuva: Samu Hintsa

Tapahtumassa nähtiin enemmän ulkomaisia esiintyjiä kuin aiemmin. Edelliskesänä Pakkahuoneen liitoksia koetellut Adam Tensta toi paikalle St. John’s Dance -yhtyeensä, niin ikään Ruotsista ponnistava Looptroop Rockers puolestaan saapui Suomeen muutaman rikkonaisen vuoden jälkeen alkuperäisessä kokoonpanossaan.

Yhdysvalloista Pakkahuoneelle lensivät Jay Z:n pinnalle nostama Freeway ja arvostettu tuottaja Jake One, jotka olivat alkuvuodesta julkaisseet hyvän vastaanoton saaneen ”The Stimulus Package” -yhteislevyn.

Suomalaisesta kaartista paikan päällä nähtiin muun muassa Rähinä Live koko komeudessaan, kyseisen vuoden kesähitistä (Minä) vastannut Kymppilinja, upean paluun tällä aliaksella tehnyt Petri Nygård, livebändin kanssa vetänyt Cheek sekä spessu Joku Roti Mafian keikka, jonka riveissä esiintyi myös sittemmin edesmennyt Edorf.

Blockfest 2010
Blockfest 2010, Kuva: Samu Hintsa

Oikeastaan tästä kesästä eteenpäin Blockfest alkoi panostaa myös normaalia vahvemmin artistien viihtyvyyteen. Aidattoman bäkkärin sijaan Pakkahuoneen ulkopuolelle järjestettiin oma suljettu ”terassi” esiintyjille. Muistan myös elävästi Rähinän (tuolloin) ala-asteikäisen tulokkaan Puhuvan Koneen pelaamassa backstagella kikkeriä.

Tapahtuma sujui hyväntuulisissa merkeissä. VilleGalle esitti Junon keikan aikana JVG:n ensimmäisen kunnon bängerin (Koutsi hoitaa) ja Looptroopin jätkät halusivat perinteiseen tyyliinsä käydä syömässä kasvisravintola Gopalissa Tampereen Tammelassa.

Blockfest 2010. Sadat ihmiset kuvauttivat itsensä virallisella kuvausseinällä.
Blockfest 2010, Kuva: Samu Hintsa

Cheek päätti uransa ensimmäistä kertaa Blockfestit esiintymällä lauantain viimeisenä nimenä. Häntä ennen esiintynyt Rähinä Liven lössi veti kuitenkin yliaikaa, mikä poltti Cheekin päreet. Tiihonen kuvailee tapahtumia Mikko Aaltosen toimittamassa ”JHT – Musta lammas” -kirjassa seuraavasti:

”Fintelligens veti röyhkeästi yliajalle. Se tarkoitti, että minun aloitusaikani siirtyisi ja esiintymisaikani lyhenisi.”

”Mitä pidemmäksi keikka venyi, sitä enemmän hermoni kiristyivät. Ihan kuin Rähinä-toverini eivät olisi halunneet antaa minulle sitä paikkaa auringossa, johon viimeisten albumieni kiistaton menestys minut oikeutti.”

”Kun Fintelligens vihdoin tuli takahuoneeseen, räjähdin kuin rutikuiva dynamiittipötkö. Huusin urku auki sekä Elastiselle että Blockfestin Kalloselle ja uhkasin jättää esiintymättä. Kiehahdus oli minulle tyypilliseen tapaan raju ja nopeasti ohi.”

Blockfest 2010, Kuva: Samu Hintsa

Varsinainen keikka sujui kaikesta huolimatta hienosti, yleisö söi Cheekin kädestä kuten kirjassakin todetaan.

”Mielialaani varjostaa jo orastava katumus siitä, että räjähdin arvostamilleni ihmisille. Meille kaikille on täällä tilaa, emmekä me pärjäisi ilman toisiamme”, tapahtumaa käsittelevän kappaleen lopuksi todetaan.

Blockfestin jatkobileille oli ehtinyt jo muodostua legendaarinen maine. Vuonna 2010 Love Hotelin (nyk. Fat Lady) lavalla nähtiin muun muassa niinkin harvinainen erikoissetti kuin Freeway ja Kapasiteettiyksikön Tasis esittämässä yhdessä hittibiisiä Flipside. Tasis oli tehnyt tästä oman suomenkielisen versionsa nimellä Flippaa, joka julkaistiin Rähinän ”Pommi vol. 1” -mixtapella vuonna 2003.

Huhujen mukaan Freewayn ja Rähinän jatkojen jatkot ”herättivät koko hotellin” etenkin vapaatyylien myötä…

BLOCKFEST 2010

Ajankohta 20.-21.8.2010

Loppuunmyyty jo ennakkoon

Tapahtumapaikkana Pakkahuone, Klubi & Tullikamarin aukiolle toteutettu lounge, Tampere

Kävijämäärä (jatkot laskettuna mukaan): reilut 7.000