Voiko pierun pidättelemiseen kuolla?

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Pieruhuumoria rakastavat ihmiset saattavat naurattaa kanssaeläjiään äänekkäillä töräyksillä. Jokainen ihminen piereskelee keskimäärin 20-30 kertaa päivässä, vaikka osa pieruista onkin huomaamattomia, hajuttomia ja äänettömiä. Gastroenterologian tohtori vastaa nyt kysymykseen, mitä elimistölle tapahtuu pierua pidätellessä.

Ihminen päästää elimistöönsä kertynyttä ilmaa ulos joko suun tai peräaukon kautta. Suun kautta ulos tulevia kaasuja kutsutaan röyhtäyksiksi. Peräaukosta vapautuvat ilmat ovat pieruja. Pieruja voi syntyä enemmän tietyistä ruoka-aineista, kuten maito- ja viljatuotteista. Liiallisen piereskelyn syistä voit lukea täältä. Pierut ovat kuitenkin normaali ruoansulatukseen liittyvä vaihe.

Gastroenterologian tohtori Lisa Ganjhu kertoo, että pierua voi pidätellä suhteellisen kauan. Hän kuvailee ihmisen suolistoa taikureiden käyttämän ilmapallon kaltaiseksi, ja mikäli ilma ei pääse suolesta ulos, nousee se suolta pitkin ylemmäs vatsaan. Suolistoon kerääntyvä ilma ei välttämättä vahingoita suolistoa, mutta tekee olon tukalaksi. Pierut todennäköisesti vapautuvat heti ulos, mikäli keskittyminen herpaantuu pidättelemisessä, Men’s Health uutisoi.

Joskus harvoin, hyvin harvoin, pierun pidätteleminen voi aiheuttaa liiallista painetta suolistoon. Tällöin heikolla seinämällä varustettu suoli voi revetä ja aiheuttaa jopa kuoleman. Pierun takia revenneitä suolia tavataan ainoastaan todella sairaiden elimistöissä. Pierun pidätteleminen tekee terveen ihmisen olosta lähinnä epämukavan, joten ilmat kannattaa päästää pihalle aina sopivan tilaisuuden tullen esimerkiksi vessareissun yhteydessä. Pierujen määrää voi vähentää maitohappobakteerien avulla.