Panimo keksi hyötykäyttöä hävikkiruoalle – tekee olutta ylijäämäleivästä

Ruoka Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Ekologisuus ja kierrätys on selkeästi päivän sana myös oluen valmistuksessa. Uutisoimme taannoin tanskalaisen Norrebro Bryghus -panumon oluesta, joka valmistetaan festarikävijöiden virtsalla lannoitetusta ohrasta. Toast Alen juoman valmistuksessa käytetään sen sijaan hävikkiruokaa.

Brittiläisen Toast Ale -panimon olut valmistetaan leipomoiden ylijäämäleivästä, joka olisi muuten päätynyt roskikseen. Ruoka-aktivisti Tristram Stuartin viime vuonna perustama panimo on parhaillaan laajentamassa toimintaansa myös Yhdysvaltoihin. Tarjolla on Pale Ale, Craft Lager ja Session IPA -oluita.

Toast Alen mukaan jopa 44 prosenttia kaikesta Iso-Britanniassa valmistetusta leivästä päätyy pois heitetyksi. Yhtiön tavoitteena on pelastaa edes osa hävikkiruoasta uuteen käyttöön. Kaikki oluen myynnistä kerätyt tulot menevät Feedback-hyväntekeväisyysjärjestölle.

Oluen valmistaminen leivästä on hieman työläämpää kuin tavanomaisilla tavoilla. Leivällä on nimittäin paha tapa muuttua nesteessä taikinamaiseksi ja tällä tavoin tukkia käymisastiat. Globan Citizen -sivuston mukaan Toast Ale on kuitenkin löytänyt keinon, jolla mäskin muuttuminen tahmeaksi ja kokkaremaiseksi voidaan estää.

Toast Ale hakee parhaillaan rahoitusta Indie Gogo -palvelussa laajentaakseen toimintaansa Yhdysvalloissa. Tarkoituksena on kerätä rahaa 35.000 dollarin edestä ja saada American Pale Ale -olut kauppoihin 4. Heinäkuuta mennessä.