Naiset piereskelevät enemmän kuukautisten aikana – asiantuntija paljasti syyn

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Nyt miehet voivat lopettaa artikkelin lukemisen tähän, mikäli haluavat edelleen elää mielikuvitusmaailmassa, jossa naiset eivät piereskele. Naiset päästävät suolistokaasuja ilmoille etenkin kuukautisten aikana, jolloin heidän kehonsa tuntuu kipuilevalta ja kiukkuiselta vappupallolta. Menkkapierut ovat totisinta totta.

Gynekologi Jennifer Ashton vastaa nyt naisia askarruttavaan kysymykseen, onko normaalia piereskellä enemmän kuukautisten aikana. Vastaus: ”Kyllä on normaalia”. Hän osaa myös listata syitä ilmiölle, joka saattaa olla joidenkin mielestä hyvin kiusallista. Kuukautisten aikana piereskeleminen on yleistä, ja se johtuu sekä hormoneista että naisen anatomiasta.

Kuukautisten aikana naisen kehossa kilvoittelevat kaksi hormonia, estrogeeni ja progesteroni. Hormonitasojen muuttuminen vaikuttaa naisten mielialanvaihteluihin, mutta myös ruoansulatuskanavan toimintaan. Progesteronitasojen vaihtelu aiheuttaa ripulointia ja suoliston toiminnan muutoksia. Toisaalta se saattaa myös vaikuttaa suoliston lihasten rentoutumiseen ja sitä kautta ummetukseen. Tällöin elimistöön kertyy enemmän kaasua, naisten terveyteen erikoistunut Susan Wysocki jatkaa Women’s Health -lehdelle.

Menstruaation aikana naisen kohtu supistelee ja kramppaa. Myös tämä vaikuttaa osaltaan paksusuolen toimintaan. Parhaiten kuukautisten aikana ilmeneviin ilmavaivoihin auttaa runsas veden juominen ja kuitujen nauttiminen. Lisäksi maitohappobakteerien on kerrottu hillitsevän epämiellyttävien kaasujen muodostumista elimistöön.