Oletko ottanut huomioon? Älypuhelin aiheuttaa sinulle kaksoisleuan

Digi Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Ihmiset ovat viime vuosina kärsineet viestiniskasyndroomasta, jossa puhelimen alaspäin tuijottaminen on aiheuttanut kipua kaulan ja niskan alueelle. Syy on huonossa ryhdissä, jonka seurauksena pää roikkuu epäsuotuisassa asennossa kaularangan varassa.

BuzzFeed muistuttaa, että kaulan ja niskan alueen kipeytymisen lisäksi puhelimen näytön liiallinen tuijottelu voi aiheuttaa kaksoisleuan syntymistä. Viestiniska on todettu erityisesti 18–39-vuotiailla aikuisilla, jotka omistavat noin kolme älylaitetta. He katsovat kämmentietokoneidensa ruutuja noin 150 kertaa päivässä.

Helpoin tapa viestiniskan ehkäisyyn on kännykän nostaminen silmien tasolle. Laitteita ei myöskään tule käyttää pitkiä hetkiä yhtäjaksoisesti. Kannattaa myös joskus lopettaa älylaitteiden käyttö tietynlaisen jakson ajaksi. Kokeilu on helppo suorittaa esimerkiksi kesämökillä, jolloin puhelin pannaan päälle vain mahdollisessa hätätilanteessa. Radiohiljaisuus saattaa olla avartavaa.