Lähes täydellinen dinosauruksen fossiili löytyi kaivoksesta

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Kanadassa on paljastettu muumioituneen dinousauruksen fossiili, jonka uskotaan olevan parhaiten säilynyt laatuaan. 110 miljoonaa vuotta vanha eläin on säilynyt maan alla lähes sellaisenaan.

Käännökset kuuluvat nodosauridae-heimoon kuuluvalle aikaisemmin tuntemattomalle lajille. Se oli kasvissyöjä, jolla oli suojanaan paksu panssarikerros. Nukkuvaksi jättiläiseksi kutsutun yksilön jäännökset painavat peräti 1.100 kiloa.

Tutkijoiden mukaan dinosaurus on todennäköisesti joutunut tulvivan joen uhriksi ja päätynyt meren alle. Miljoonien vuosien aikana mineraalit korvasivat hiljalleen eläimen panssarin ja suomut. Tällä tavoin eläin on säilynyt lähes alkuperäisessä muodossaan tähän päivään saakka.

Dinosauruksen fossiilin löytyminen oli onnekasta sattumaa. National Geographic -lehden mukaan sen löysi kaivinkoneen käyttäjä kanadalaisessa öljyhiekkakaivoksessa vuonna 2011. Kuuden vuoden ja noin 7,000 tunnin työn jälkeen dinosaurus on valmis esitettäväksi yleisölle Kanadan Albertan Royal Tyrrell -museossa.