Minitsunami iski Hollantiin – video leviää verkossa

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Hollannin rannikkoa koetteli varhain maanantaiaamuna pienikokoinen tsunami. Kukaan ei loukkaantunut luonnonilmiön ansiosta, mutta sen kerrotaan aiheuttaneen jonkin verran materiaalisia vahinkoja.

Ensimmäiset raportit rannikkoa lähestyvästä hyökyaallosta tehtiin vähän ennen kello kuutta maanantaiaamusta. Hieman yli kaksimetriä korkea pienoistsunami ikuistettiin videoiksi Zandvoortin ja Katwijkin uimarannoilla.

Harvinaista ilmiötä kutsutaan meteotsunamiksi. Ne syntyvät ilmanpaineen voimakkaista muutoksista, joita synnyttävät esimerkiksi ukkosmyrskyt. Daily Mail -lehden mukaan hollannissa maanantaina nähty meteotsunami ennakoikin juuri mereltä lähestynyttä voimakasta ukkosmyrskyä.

– Meteotsunamit ovat sääolosuhteiden synnyttämiä. Sellaiseen tarvitaan pieni mutta nopea ilmakehän paineen muutos. Mikäli sitä syntyy, se voi nostaa meren pintaa muutamilla senttimetreillä, British Geological Suvey -järjestön professori David Tappin kuvaili.

– Syvässä meressä muutoksia ei erota. Kun se lähestyy matalaa vettä samalla nopeudella kuin sääjärjestelmä, voi merenpinta nousta kuitenkin useilla metreillä, mies jatkaa.