Tutkimus: Aivoihin annetut sähköiskut parantavat luovuutta

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Queen Mary University of Londonissa on toteutettu tutkimus, jonka mukaan aivojen etulohkon tiettyyn osaan annetut sähköshokit parantavat luovuutta. Heikot sähköshokit voivat poistaa aivoihin muodostuneita käyttäytymismalleja, jotka estävät niin sanotusti laatikon ulkopuolelta ajattelemisen.

Ajatteleminen ja päätteleminen muodostuvat pääasiallisesti ihmisen aivojen etuosassa. Toisinaan tutut ajatuskaavat voivat estää luovuuden ja uusien ratkaisutapojen löytymisen. Tällöin avuksi voi ottaa pienen täsmällisesti tiettyyn aivojen osioon kohdistuvan sähköimpulssin, joka tavallaan poistaa blokkeja ja vapauttaa tilaa uudenlaisille ajatusmalleille.

Uuden oppiminen vaatii toisinaan vanhoista tavoista luopumista. Tutkijaryhmä testasi kivutonta luovuuden lisäämistapaa 60 ihmisellä. Sähköshokkeja aivoihinsa saanut testiryhmä suoriutui matemaattisten kaavojen ratkaisemisesta muita osallistujia paremmin. Valitettavasti impulsseilla oli myös kääntöpuolensa – sähköiskujen jälkeen osallistujat suoriutuivat huonommin muistia vaativista tehtävistä.