Nyt se on varmaa: Stressi ja univaje lihottavat

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Riittävällä unensaannilla on merkittävä vaikutus ihmisen hyvinvointiin. Michigan Staten yliopiston toteuttama tutkimus on nyt todistanut kertaalleen sen, että mitä paremmin ihminen yöunensa nukkuu, sitä terveempi hän on.

Tutkimusta varten haastateltiin kiinalaisten informaatioteknologiayritysten ja puhelinkeskusten työntekijöitä. Otanta käsitti yhteensä 235 työntekijää. Tutkimuksessa analysoitiin ihmisten työstä aiheutuvaa stressiä, ruokavaliota ja unitottumuksia. Tulosten mukaan työntekijät söivät huomattavasti epäterveellisemmin stressin ja univajeen takia.

Stressaantuneet ja väsyneet ihmiset sortuivat etenkin ilta- ja yösyöpöttelyyn. Mikäli työntekijät olivat saaneet riittävästi yöunta ja levänneet hyvin, söivät he keskimääräistä terveellisemmin. Tutkijoiden mukaan riittävä unensaanti ehkäisee stressiä tai ainakin sen haittavaikutuksia. Väsynyt ihminen tuntee itsensä herkemmin nälkäiseksi, jolloin saatetaan turvautua helposti saatavilla oleviin pikaruokiin.