Legendaarinen Spam-lihasäilyke täyttää 80 vuotta

Ruoka Viihdeuutiset · Stara.fi

Maailman tunnetuimpiin elintarvikkeisiin jo sukupolvien ajan lukeutunut yhdysvaltalainen Spam täyttää tänä vuonna 80 vuotta. Maailman tunnetuin säilykeliha tuli markkinoille Yhdysvalloissa vuonna 1937, kun kansalaisille kehitettiin vuosikymmenen ajan kestäneen suuren laman loppupuolella syötävää.

Hormel Foods Companion Jay Hormel kehitti tuolloin reseptin tuotteelle, jonka tekemiseen käytettiin saman yhtiön muista lihatuotteista yli jääneitä eriä. Ylijäämätuotteet jauhettiin varsinaisen lihan kanssa ja pakattiin ikoniseksi muodostuneeseen peltirasiaan.

Varsinainen hittituote Spam-lihasta tuli Toisessa maailmansodassa, kun britit ryhtyivät syömään sitä. Miljardin myydyn tölkin rajapyykki ohitettiin jo 1950-luvulla. Yhä edelleen Havaijin Honolulussa järjestetään Spam Festival -tapahtumaa huhtikuussa. Spam-sana muodostui 1990-luvulla tarkoittamaan halpalihan lisäksi myös sähköistä roskapostia, eli spämmiä.