Elämän tarkoituksella paremmat yöunet – hanki hyvä syy heräämiseen

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Northwesternin yliopistossa on toteutettu tutkimus, jonka mukaan motivaatio vaikuttaa unenlaatuun. Ihmiset nukkuvat yönsä paremmin, mikäli heillä on aito syy aamulla heräämiseen. Tavoitteet tuovat tasapainoa elämään.

Neurologi Jason Ongin johdolla toteutettu tutkimus vertaili noin 800 iäkkäämmän ihmisen unitottumuksia ja elämän päämääriä. Selvisi, että elämäänsä tyytyväiset henkilöt nukkuivat yönsä paremmin. He tunsivat onnistuneensa tehtävissään ja heillä oli selkeä päämäärä tulevaisuudelle, Sleep Science and Practice uutisoi.

Mikäli testihenkilöllä ei ollut tarpeeksi motivaatiota tai selkeää tavoitetta elämässä, kärsi hän todennäköisemmin uniapneasta, levottomista jaloista ja huonosta unenlaadusta. Toisin sanoen uniongelmista kärsivien kannattaisi panna elämänsä palikat järjestykseen ja saavuttaa jonkinlainen päämäärä ja motivaatio kaikkeen tekemiseen. Tutkijoiden mukaan parempi elämänlaatu auttaa uniongelmiin paremmin kuin lääkkeet.