Luomulampaat tarjoavat parasta mahdollista karitsanlihaa

Ruoka · Annukka Heikkilä

Savonlinnalainen lammastila tuottaa karitsan- ja lampaanlihaa täysin luomuna. Laadun merkkinä tilalta löytyy marraskuussa 2016 myönnetty arvostettu D.O. Saimaa -alkuperämerkki. Luomutilallisille luomu-sana ei myöskään ole sanahelinää, vaan toiminta täyttää hyvin tarkat kriteerit eläinten hyvinvoinnin suhteen. Kun lampaat laiduntavat ulkona mahdollisimman pitkään, voittaa sekä eläinten että ympäristön hyvinvointi.

– Vain hoitamalla lampaitamme hyvin voimme tarjota parasta mahdollista karitsanlihaa. Kesätöissä laitumilla viihtyvät lampaat syövät tietysti ruohoa. Tämä tekee ihmeitä suomalaiselle maalaismaisemalle mahdollistaen erilaisten kasvien ja jopa eri eläinlajien, kuten perhosten, ilmestymisen kuvaan, tuottaja kertoo.

Karitsanlihan lisäksi Niskasen tila tuottaa luomuvillalankaa. Kotimaiset suomenlampaat eivät jää kakkoseksi edes maailmankuuluille merinolampaalle. Ne ovat nimittäin maailman kaksi ainoaa lammaslajia, joiden villan “suomut” kääntyvät sisään eivätkä näin ärsytä ihmisen ihoa.

Lampaista huolta pitävä tila ja sen koko ekosysteemiä tukeva työ edustavat Saimaan henkeä erinomaisesti. Lammastilalta majapaikkoihin ja teehuoneista kesäteatteriin – ihmisten ja ympäristön hyvinvointi ovat alueen luovan ja vastuullisen työn ytimessä. Lopulta vastuullinen toiminta merkitsee ainutlaatuisen luonnon lisäksi myös alueen yrittäjäkollegoiden työn arvon tunnustamista.