Poliisilta vakava varoitus autoilijoille: ”Älä. Koske. Siihen. Jarruun.”

Viihdeuutiset · Stara.fi

Poliisit ja muut hälytysajossa olevat ajoneuvot saavat usein ihmisten adrenaliinin virtaamaan, kun siniset valot ilmestyvät auton taustapeiliin. Aina kuljettajille ei ole selvää miten tuollaisessa tilanteessa tulee käyttäytyä, ja pahimmassa tapauksessa he aiheuttavat turhan vaaratilanteen.

Nyt konstaapeli Olli Korpi on julkaissut Facebookissa kirjoituksen, jossa hän varoittaa kuljettajia toimimasta väärin ja ohjeistaa oikeanlaiseen reaktioon, kun hälytysajoneuvo ilmestyy näköpiiriin. Kirjoitus on jaettu lähes tuhat kertaa ja siihen on reagoitu lähes 3.000 kertaa, joten viesti näyttää menneen hyvin perille.

– Jokaisen tielläliikkujan on lain mukaan annettava esteetön kulku hälytysajossa olevalle hälytysajoneuvolle. Samainen pykälä mainitsee, että esteettömän kulun antamiseksi on tarvittaessa väistyttävä syrjään ja pysähdyttävä. Seuraavaksi keskitytään yhden pienen sanan merkitykseen hieman tarkemmin. Tarvittaessa: Ei ole suositus. Ei ole pakko. Ei ole välttämätöntä, mutta jos mikään muu ei auta niin sitten näin, Korpi kirjoittaa.

Usein autoilijat jarruttavat ensimmäisenä, kun hälytysajossa oleva ajoneuvo ilmestyy taakse. Se ei ole välttämättä oikea vaihtoehto.

– Tällainen hätäväistö aiheuttaa joskus myös sen, että piipaa-auton kuljettajan kädet käyvät hetken aikaa kuin kärpän pyytäjällä ja jalat kuin urkurilla.

Korpi neuvoo autoilijoita pitämään ajonopeuden ja siirtymään ajamaan tien oikeaan reunaan. Jarruttaa voi hieman vain jos tilanne sitä ehdottomasti pakottaa. Hälytysajossa oleva auto voi ajaa jopa 160 km/h ja edessä ajava auto 80 km/h.

Äkkijarrutus aiheuttaa yllättävän vaaratilanteen, jolloin onnettomuus voi olla hiuskarvan varassa. Pikaisen laskutoimituksen mukaan hälytysajossa oleva ajoneuvo voi törmätä henkilöauton perään jopa 80 km/h.

– Älä. Koske. Siihen. Jarruun. …ellei ole aivan ehdottoman välttämättömän pakko. Toisaalta, jos olet joskus miettinyt miltä tuntuu kun pari poliisia tulee rajusti takaapäin, niin tämän parempaa mahdollisuutta ei tule…