Tiede vahvisti: Nämä ruoat aiheuttavat pahantuulisuutta

Lifestyle Ruoka Terveys · Terhi Piiroinen

Ihmisen suolisto on merkittävässä asemassa ihmisen hyvinvoinnin määrittelemisessä. On sanottu, että vatsalaukussa ja suolistossa sijaitsevat toiset aivot, joiden oikeanlaisella kohtelulla voi määritellä terveyttä kokonaisvaltaisesti. Nyt on listattu ruoka-aineita, jotka aiheuttavat tutkitusti pahantuulisuutta ja pahoinvointia ihmisille.

Keinotekoisesti makeutetut dieettijuomat voivat olla todellisuudessa jopa epäterveellisempiä kuin aidolla sokerilla maustetut. Dieettiversioissa oleva fenyylialaniini vähentää mielihyvähormoni serotoniinin tuotantoa.

Mikäli haluaa nauttia aamumuroja tai välipalapatukoita, kannattaa vaihtoehdoksi valita alle kahdeksan grammaa sataa grammaa kohden sokeria sisältäviä vaihtoehtoja. Liiallinen sokereiden nauttiminen on linkissä mielialanvaihteluihin, kun verensokerin äkillinen laskeminen vapauttaa elimistöstä stressihormoneja. Toisin sanoen aamupalaksi nautittu sokeripommi vaikuttaa loppupäivän fiilikseen.

Mikäli sokerihammasta kolottaa, kannattaa suuhun panna lisäaineilla kyllästettyjen karamellien sijaan vaikkapa aidolla voilla ja sokerilla leivottu leivos lähileipomosta. Kannattaa myös muistaa, että pitkälle prosessoitu pikaruoka on kyllästetty rasvoilla, jotka sekoittavat elimistön luonnollista Omega-3 -rasvahappojen tasapainoa.

Mikäli hyvät rasvat laskevat liian matalalle elimistössä, voi ihminen kärsiä herkemmin masennuksesta, negatiivisuudesta ja aggressioista. Edes torakat eivät suostu syömään lähes kokonaan kasvirasvoista valmistettuja margariineja. Valitse aina voipohjaisia tuotteita.

Liian suolaiset ruoat ja naposteltavat lisäävät päänsärkyä. Sen sijaan säilykeruokien on tutkittu sisältävän pakkauksessa olevaa BPA-muovia, joka tutkimusten mukaan voi pahimmillaan aiheuttaa ihmisille hormoni- ja immuunitoiminnan häiriöitä. BPA:ta käytetään etenkin säilykepurkkien sisäpinnoilla, PureWow muistuttaa.