Tutkijat: Ihmiskunta on vaarassa – ”Sperman laatu heikentynyt rajusti 50 vuodessa”

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Tiedemiehet ovat ilmaisseet huolensa miesten siemennesteen laadun huonontumisesta maailmanlaajuisesti. Tuoreen raportin mukaan siittiöiden määrä on puolittunut kuluneen 50 vuoden aikana. Syy saattaa löytyä torjunta-aineista, kemikaaleista, lihavuudesta, tupakoinnista, stressistä, ruokavaliosta tai jopa television liiallisesta katselusta.

Nyt jos koskaan on tullut aika pitää parempaa huolta ympäristöstä ja kehosta. Human Reproduction Update on julkaissut huolestuttavan tutkimustuloksen, jonka mukaan miesten sperman laatu on heikentynyt puolta huonommaksi kuluneen 50 vuoden aikana. Tutkijat analysoivat yhteensä 200 eri tutkimusta Pohjois-Amerikasta, Euroopasta, Australiasta ja Uudesta-Seelannista.

BBC:n mukaan johtava tutkija Hagai Levine on äärimmäisen huolestunut ihmiskunnan tulevaisuudesta. Mikäli siemennesteen laatu laskee vielä tulevien vuosien aikana, on ihmiskunta vaarassa kuolla sukupuuttoon.

Kaikki tutkijat eivät allekirjoita väitettä, sillä otannassa on mukana puutteellisia näytteitä esimerkiksi hedelmöityshoitoon erikoistuneilta klinkoilta, jolloin sperman laatu on lähtökohdiltaan todennäköisemmin alhainen.

– Meidän on tästä huolimatta jatkettava kemikaalien sääntelyä sekä taisteltava tupakoinnin ja lihavuuden torjumiseksi, Levine kuittaa.