Asiantuntija kertoo: Tässä vaiheessa suhdetta kannattaa muuttaa yhteen

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Yhteenmuutto on yksi parisuhteen suurimmista askeleista. Asian kanssa ei kuitenkaan kannata hätiköidä. Joskus parit muuttavat saman katon alle nopeasti esimerkiksi taloudellisista syistä, mutta todellisuudessa ensin kannattaa tutustua kumppaniin kunnolla.

– Jokaisessa parisuhteessa tulee olla myös omaa tilaa ja aikaa. Yhteenmuuton parhaimman mahdollisen ajankohdan määrittelee parisuhteen toimivuus ja laatu, eikä niinkään aika, perhe- ja parisuhdeterapeutti Michele Marsh Thomas Jennersonin yliopistosta selventää Men’s Healthille.

Yhteenmuutto tarkoittaa vastuun jakamista, kompromisseja ja omasta tilasta luopumista. Yhtenä nyrkkisääntönä asiantuntijat suosittelevat noin vuoden mittaista yhdessäoloa ennen muuttoa. Mikäli pari on harjoitellut yhteiseloa toistensa kodeissa tarpeeksi pitkään, tulevat he todennäköisesti toimeen myös saman katon alla asuessaan. Toisen ihmisen oppii tuntemaan vain ajan kanssa. Ei ole itsestäänselvää, että toisiaan rakastavaisten tavat kohtaisivat ja toimisivat hyvin yhteen.

Yhteiseloon vaikuttavat asuinkumppanin mieltymykset, siisteystaso sekä suhteet perheeseen ja ystäviin. Taloudelliset syyt eivät saisi olla päätekijä yhteenmuutossa. Pariskunnan on oltava valmis yhteisen tulevaisuuden rakentamiseen, mikäli he haluavat jakaa elämänsä yhteisessä asunnossa.

Yhteenmuutto on mahdollinen, mikäli se tuntuu molempien osapuolten mielestä mielenkiintoiselta, mukavalta ja toivekkaalta. Yhteistä tulevaisuutta suunnittelevat pariskunnat pysyvät yhdessä todennäköisesti myös muuton jälkeen. Siksi suhteessa kannattaa jakaa ajatuksia omista tavoitteista, arvoista ja tarkoitusperistä tulevaisuuden suhteen ennen muuttoa. Pääasia on, että sydän haluaa elää ja jakaa kaiken toisen ihmisen kanssa.