Naiset voivat nähdä jopa 100 miljoonaa väriä – muutamalla prosentilla harvinainen väriaisti

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Ihminen näkee normaalisti kolmivärinäköisesti, jolloin silmässä olevat tappisolut näkevät perusvärien yhdistelmiä. Maailmassa on kuitenkin naisia, jotka omaavat niin sanotun nelivärinäön. Tällaiset henkilöt voivat nähdä jopa 100 miljoonaa eri värisävyä.

Discover-lehdessä on jokunen vuosi sitten uutisoitu naisesta, jolla on supernäkö. Brittiläinen nainen pystyy näkemään noin 99 miljoonaa värisävyä enemmän kuin valtaosa väestöstä. Naisella on tetrakromaattinen värinäkö, eli nelivärinäkö. Hän pystyy muodostamaan eri värejä neljällä silmän verkkokalvolla, joista kaikilla on omat tappisolutyyppinsä. Normaalisti ihmisellä on näitä vain kolme.

Tetrakromaatista värinäköä esiintyy tiettävästi ainoastaan naisilla. Tiedemiesten tekemän arvion mukaan noin 12 prosenttia naisista omaa erikoisen tarkan väriaistin, joka mahdollistaa poikkeuksellisen tarkan sävyjen erottamisen. Naisilla on tutkimusten mukaan myös yleisesti miehiä parempi värinäkö.