Yhdysvaltojen viranomaiset: Ei hoitoainetta hiuksiin ydinräjähdyksen jälkeen!

Ohhoh! · Tim Isokivi

Hiusten hyvivointi olisi todennäköisesti harvemmille ensimmäinen huolenaihe ydinaseiskun jälkeen. Tästäkin huolimatta Yhdysvaltojen turvallisuusviraston verkkosivuilla neuvotaan erikseen välttämään hoitoainetta pommien tiputtua.

Kansalaisia katastrofeihin valmistelevan Ready.gov-sivun mukaan ydinlaskeumalle altistuneita neuvotaan riisumaan pois vaatteensa ja pesemään itsensä runsaalla määrällä vettä sekä saippuaa. Hiukset voi pestää shampoolla, mutta hoitoainetta tulisi sen sijaan välttää.

Sivuston mukaan hoitoaine sitoo hiuksiin radioaktiivista materiaalia, eikä päästä sitä huuhtoutumaan pois helposti. Ihoa ei myöskään kannata suihkussa jynssätä tai raapia.

Mahdollisen ydinsodan syttyessä kannattaa siis vain hyväksyä se, että hiusten latvat saattavat kuivua ja muuttua kaksihaaraisiksi. Ainakin se on pitkällä tähtäimellä parempi vaihtoehto, kuin hiusten muuttuminen radioaktiiviseksi.