B-vitamiini lisäravinteena lisää tupakoivien keuhkosyöpäriskiä

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Suuret määrät B6 ja B12-vitamiineja nauttivilla miehillä on muita suurempi riski sairastua keuhkosyöpään. Sairastumisen riski jopa nelinkertaistuu, mikäli innokkaasti B-vitamiineja napsiva henkilö tupakoi tai on joskus tupakoinut. Tutkimuksessa analysoitiin 70.000 ihmisen terveystietoja.

Ohion yliopiston kymmenen vuotta kestänyt tutkimus analysoi ihmisten keuhkosyöpään sairastumisen riskiä liittyen lisäravinteiden nauttimiseen ja tupakoimiseen. Kaikki tutkimukseen osallistuneet henkilöt olivat yli 50-vuotiaita.

Tulosten perusteella päivittäin yli 20 milligrammaa B6-vitamiinia nauttivilla tupakoitsijoilla on kolme kertaa suurempi riski sairastua keuhkosyöpään kuin niillä, jotka eivät syöneet samaa vitamiinia purkista.

Yli 20 milligrammaa B12-vitamiinia lisäravinteena nauttineiden tupakoitsijoiden keuhkosyöpään sairastumisen riski oli jopa neljä kertaa suurempi kuin heidän, jotka eivät syöneet ollenkaan B-vitamiinia purkista, mutta kuitenkin tupakoivat.

Riski oli suuri myös tupakoinnin alle kymmenen vuotta aiemmin lopettaneilla ja yli 20 milligrammaa B6-vitamiinia nauttivilla. He sairastuivat 54 prosenttia useammin keuhkosyöpään kuin tupakoinnin lopettaneet. B12-vitamiinin kohdalla riski kasvoi jo 89 prosenttia suuremmaksi. B-vitamiini vaikuttaa haitallisesti vain miehiin ja lisäravinteena käytettynä, eikä ruoan kautta nautittuna.