Facebook bannaa valeuutisia levittävät sivustot – eivät voi enää mainostaa

Digi · Terhi Piiroinen

Facebook osallistuu nykyisin rehellisen journalismin ja todenmukaisen uutisoinnin valvomiseen. Facebookissa voi merkata valeuutiset roskapostien ja virusten tapaan. Mikäli sama sivusto jatkaa valeuutisten julkaisemista, saa se lopulta mainostuskiellon yhteisöpalvelussa.

Business Insider kertoo Facebookin ottavan järeät aseet käyttöön totuudenmukaisia uutisia julkaistaessa. Sosiaalisen median käyttäjät voivat merkata valeuutisia. Usein merkkauksia saaneet sivustot blokataan Facebookin mainosvirrasta, jolloin sivustojen on mahdotonta kerätä valheellisten tietojen avulla tuloja sivuilleen.

Ominaisuus helpottaa palvelun käyttäjiä jaettavien linkkien todenperäisyyden ja luotettavuuden arvioimisessa. Facebook on aloittanut yhteistyön huijausviesteihin, valeuutisiin ja virheellisiin väittämiin erikoistuneen Snopes-sivuston kanssa. Lisäksi Facebookin sisältöä tarkastetaan uutistoimisto Associated Pressin toimesta. Facebook ilmoittaa käyttäjille, mikäli heidän jakamansa linkki tai uutinen on kerännyt kyseenalaista huomiota tai aitousepäilyjä.