Miehet tulevat isäksi aiempaa vanhempana – trendi on maailmanlaajuinen

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Kaukana ovat ajat, kun pariskunnat löivät hynttyyt yhteen teini-ikäisinä kylän lavatansseissa. Entisaikaan oltiin koko elämä saman kumppanin kanssa ja lapset tehtiin nuorena. Nykyisin elämässä on paljon muutakin kuin perhe.

Miehet tulevat isäksi yhä vanhempana. Stanfordin yliopisto analysoi syntyvyysdataa 1972-2015 väliseltä ajalta. Miehet tulevat nykyään isäksi muutaman vuoden verran myöhemmin kuin ennen. Esimerkiksi Saksassa ensimmäinen lapsi syntyy isän ollessa keskimäärin 33-vuotias, kun se vielä 90-luvulla syntyi 31-vuotiaalle isälle, New York Times uutisoi.

Englannissa 40 prosenttia esikoisista syntyy perheisiin, joissa isät ovat yli 35-vuotiaita. Kymmenen vuotta aiemmin vain 25 prosenttia isistä oli yhtä vanhoja. Yhdysvalloissa tuoreen isän keskimääräinen ikä on 30 vuotta, kun se vielä 70-luvulla oli 27 vuotta. Isän ikä vaikuttaa muun muassa tulevan lapsen geneettiseen perimään, sillä iäkkäämpien isien geeneissä voi olla enemmän mutaatioita.