Tutkimus: Kotiruoka voi ehkäistä kansansairauksia

Lifestyle Ruoka Terveys · Terhi Piiroinen

Kotiruoan valmistaminen on edullista ja terveellistä. Ruokien ei tarvitse olla monimutkaisia virityksiä, vaan usein ravitsevan aterian voi loihtia puolessa tunnissa – eli melkein nopeampaa kuin hakisi pitsan pikaruokalasta.

International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity on julkaissut tutkimuksen, jonka mukaan kotiruoan avulla voi pitää helposti painoa kurissa. Analyysissa arvioitiin 11.000 ihmisen ruokailutottumuksia. Tulosten perusteella kotiruokaa yli viisi kertaa päivässä syöneet henkilöt olivat 28 prosenttia pienemmällä todennäköisyydellä ylipainoisia kuin he, jotka söivät korkeintaan kolme kertaa viikossa kotiruokaa.

Syy on hedelmien, kasvisten ja vihannesten syömisessä. Kotiruokaa syöneet saivat enemmän ravintoaineita ja vähemmän prosessoidussa ruoassa olevia ainesosia. Samassa tutkimuksessa osoitettiin, että usein ja säännölisesti kotiruokaa tekevät ihmiset harrastivat myös enemmän muita rutiineja elämässä, kuten liikuntaa. Kotiruoan avulla voi ehkäistä ylipainoon liittyviä sairauksia, kuten diabetesta.