NASA: Cassini-luotain syöksyi Saturnuksen pinnalle

Viihdeuutiset · Stara.fi

Yhdysvaltojen avaruushallinto NASA lähetti lokakuussa 1997 avaruuteen Cassini-luotaimen, mutta tuskin kukaan ymmärsi tuolloin miten pitkäksi ja ansiokkaaksi sen matka tulisi muodostumaan. Cassini tuhoutui viimein vasta eilen, kun se ohjattiin putoamaan Saturnuksen pinnalle ja lähettämään tietoja planeetasta niin pitkään kuin mahdollista.

Cassini-luotain on tarjonnut ihmiskunnalle valtavasti tietoa avaruudesta ja erityisesti Saturnuksesta ja sen kuista. Se jopa lähetti tietoja, joiden perusteella Saturnuksen Enceladus-kuussa voisi olla elämää. Yhtä lailla se lähetti taannoin Maahan ensimmäiset lähikuvat Saturnuksen renkaista. Mikään ihmisen valmistama esine ei ollut aiemmin päässyt ikuistamaan vastaavia tilanteita.

Eilen Cassini kuitenkin lähetti maahan viimeiset signaalinsa ennen putoamistaan Saturnukseen. Valtavan välimatkan vuoksi signaalien saapuminen maahan kestää peräti 83 minuuttia. Kuukauden kuluttua luotain olisi täyttänyt 20 vuotta, mutta silloin se on jo osa Saturnusta. Katso alta viimeisiä Cassinin lähettämiä kuvia.