Näitä kirjaimia et halua lentolippuusi: SSSS-merkintä ei lupaa hyvää

Matkailu Viihdeuutiset · Stara.fi

Yhdysvallat on kiristänyt viimeisen 15 vuoden aikana lentomatkailun turvatoimia jo useaan kertaan, joten epäilyttäväksi määritellyt matkustajat voivat joutua lentokentillä toistuviin tarkkoihin turvatarkastuksiin. Nyt Mamamia.com -verkkolehti on paljastanut, mitä lentolipussa oleva SSSS-merkintä tarkoittaa.

Lehden mukaan Yhdysvaltoihin matkustavan henkilön lentolipun oikeaan alanurkkaan tulostettu SSSS tarkoittaa Secondary Security Screening Selection, eli matkustaja on valittu tavallista tarkemman turvatarkastuksen kohteeksi. Tämänkaltaiseen merkintään voi viitata jo ennen lentolipun saamista se, että lentokentän automaatit eivät suostu tulostamaan lentolippua.

Mikäli automaatti ilmoittaa, että lipun saa vasta virkailijalta, voi matkustaja odottaa SSSS-merkintää lippuunsa. Kaikissa tapauksissa niin ei luonnollisestikaan tapahdu, sillä monta muutakin syytä voi johtaa tulostuksen epäonnistumiseen automaatilla. Pahimmassa tapauksessa tällainen matkustaja voidaan kuitenkin ottaa niin tarkkaan tutkintaan, että hän ei enää ehdi lennolleen.

SSSS-merkintään voivat johtaa monet syyt, kuten joutuminen lentoyhtiöiden tai viranomaisten mustalle listalle tai esimerkiksi yhdensuuntaisen lentolipun ostaminen käteisellä. Yhdysvaltojen lentokenttien turvallisuudesta vastaava TSA väittää, että merkinnät ovat satunnaisia, mutta käytännön kokemukset osoittavat kuitenkin toisin.