Etkö laihdu dieetillä? Syy voi löytyä suolistostasi

Lifestyle Ruoka Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Moni ihminen joutuu elämänsä aikana useampaan laihdutuskierteeseen yrittäessään pudottaa painoa. Dieetit eivät tunnu toimivan kaikille, mutta syy siihen on yleensä ajateltu löytyvän laihduttajasta itsestään. Nyt tutkijat ovat saaneet selville, että syy todella löytyy ihmisesti itsestään, mutta käyttäytymisen ja ruokailutottumusten sijaan kyse onkin suolistobakteereista.

Kööpenhaminan yliopiston tutkijat saivat 62 erikokoisen ihmisen avulla selville, että kaksi suolistobakteeria vaikuttivat hyvin paljon siihen laihtuiko ihminen tiettyä ruokavaliota noudattaessaan vai ei. Koehenkilöt jaettiin kahteen ryhmään, joista toiset söivät paljon tummaa lehtivihreää, marjoja ja täysjyvätuotteita, ja toiset vähärasvaista lihaa, kananmunia, salaattia ja kahvia.

Myöhemmin koehenkilöt jaettiin ryhmiin vielä sen mukana miten paljon heillä oli Prevotella ja Bacteroides -nimisiä bakteereja suolistossa. Merkittävin löydös tulosten pohjalta oli Scence Daily -sivuston mukaan se, että henkilöt, joilla oli enemmän Prevotella-bakteereja laihtuivat merkittävämmin vähälihaisella ruokavaliolla.

Henkilöt, joiden suolistossa oli enemmän Prevotella-bakteeria kuin Bacteroides-bakteeria, saivat pudotettua huomattavasti enemmän painoa ensimmäisellä ruokavaliolla. Ruokavalio sisälsi paljon kasviksia, marjoja ja täysjyvätuotteita, mutta vain vähän tai ei ollenkaan lihaa.

Tutkimuksen perusteella kävi ilmi, että ihmisten tulisi kokeilla painoa pudottaessaan entistä henkilökohtaisempia dieettejä onnistuneeseen lopputulokseen. Suoliston bakteerikannan pystyy testauttamaan ulostenäytteen avulla. Omaa bakteerikantaa pystyy myös muuttamaan syömällä probiootteja ja vähentämällä sokerin, alkoholin ja kahvin käyttöä.