Voiko penis kutistua ikääntyessä? Asiantuntija vastaa

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Urologi Mary Samplaski vastaa miehiä askarruttavaan kysymykseen siitä, voiko heidän sukupuolielimensä kutistua ajan myötä. Siittimen koko ei todellisuudessa voi pienentyä senttimetreittäin, mutta sen toimintakyky voi muuttua radikaalisti esimerkiksi epäterveellisten elintapojen takia.

Mikäli mies on mittaillut peniksensä kokoa pitkään, saattaa hän vanhemmalla iällä huomata sukupuolielimen koon pienentyneen ajan myötä. Kyse ei kuitenkaan ole siittimen koon pienentymisestä, vaan erektion heikentymisestä. Se on normaalia.

Ikä ja elintavat tekevät ihmisen elimistölle tehtävänsä. Siten myös miesten penis ottaa osansa. Esimerkiksi tupakoiminen ja ikääntyminen vaikuttavat miesten testoseronituotantoon sekä verisuonten toimintaan. Kun veri ei pääse virtaamaan yhtä poinnekkaasti penikseen, saattaa se jäädä veltommaksi vanhemmalla iällä.

Erektio-ongelmiin kannattaa hakea apua terveellisten elintapojen joukosta ja tohtorin pakeilta. Toisinaan impotenssi kielii laajemmasta terveysongelmasta, Men’s Health muistuttaa.