Gynekologi: Istukan syöminen on kannibalismia

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Istukka yhdistää äidin ja sikiön toisiinsa, ja se toimii hapen ja ravintoaineiden kuljettajana. Olemme kertoneet julkisuuden henkilöistä, jotka ovat panneet istukkansa synnytyksen jälkeen hyötykäyttöön. Yleisin istukan kierrätystapa on sen jossain muodossa syöminen.

Uskomusten mukaan istukan syöminen ehkäisee synnytyksen jälkeistä masennusta ja parantaa maidontuotantoa. Kuivatusta istukasta on valmistettu myös kapseleita, joissa kerrotaan olevan elimen hyödylliset hormonit, vitamiinit ja mineraalit tiiviimmässä paketissa.

Esimerkiksi Kim Kardashian on muuttanut oman istukkansa aikoinaan kapselimaiseen muotoon. Wienin lääketieteellisen yliopiston gynekologi Alex Farr on sanonut, että istukkaa ei tulisi markkinoida superfoodina. Hänen mukaansa istukalla ei ole todettu olevan erikoisvaikutuksia esimerkiksi syömisen jälkeen.

Lääketiede mieltää istukan jätteeksi. Hänen mukaansa sitä ei tiedetä, miksi eläimet syövät istukan synnyttämisen jälkeen, mutta ihmisten tapauksessa toiminta voidaan luokitella kannibalismiksi, Farr kertoo Mirror-lehdelle.