Voiko aivastukseen kuolla? Älä pidättele refleksejäsi

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Aivastus on kohteliasta peittää, jotta kanssaeläjät eivät joudu kokemaan 120 kilometrin tuntivauhdilla purkautuvaa räkäsyöksyä. Aivastusta ei kuitenkaan kannata pidätellä, sillä pahimmassa tapauksessa se voi aiheuttaa tuhoa elimistölle.

Men’s Health selvitti, voiko aivastuksen pidättelemisestä olla vaaraa ihmiselle. Korva-, nen’- ja kurkkutautien erikoislääkäri Dale Amanda Tylor kertoo, että avastus on tahdosta riippumaton refleksi. Aivastus voi olla paineeltaan ja voimakkuudeltaan niin suuri, että se lennättää bakteereja jopa kuuden tai kahdeksan metrin päähän.

Mikäli aivastusta pidättelee, siirtyy paine elimistön sisäpuolelle – tosin heikommalla voimakkuudella. Paine voi edetä kurkusta korviin, jolloin sisäkorvan herkät rakenteet voivat repeytyä ja aiheuttaa kuulon menettämistä. Lisäksi paine saattaa katkoa silmien, nenän ja tärykalvon verisuonia. Pahimmassa tapauksessa aivastaminen voi johtaa valtimon pullistumaan ja voi johtaa kuolemaan.

Aivastuksen pidättelemisestä johtuvat ongelmat ovat harvinaisia. Suurin riski on heikoilla verisuonilla varustetuilla tai aivorurgisista toimenpiteistä palautuvilla henkilöillä. Aivastusta ei kuitenkaan nykysuositusten mukaan tulisi peittää kädellä, vaan kyynärtaipeella. Käteen aivastaessaan ihminen levittää enemmän bakteereja.