8 outoa tilannetta, jotka voivat tapahtua nukkuessa

Lifestyle Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Nukkuminen on ihmiselle elintärkeää, mutta hyvän unen saantia voivat häiritä mitä erikoisemmat asiat. Tieteen tuntemien uniongelmien kirjo on suuri. Joissain tapauksissa ne voivat ilmetä jopa pelottavina.

Kaikkien tuntemien uniongelmien, kuten unissakävelyn ja unissa puhumisen lisäksi on olemassa myös vähemmän tunnettuja vaivoja. Little Things -sivusto listasi taannoin erikoisia ja joissain tapauksissa pelottaviakin nukkuessa ilmeneviä vaivoja ja ilmiöitä.

1. Unihalvaus

Unihalvaus ilmenee unen ja valveen välimaastossa. Sen kokija ei pysty liikkumaan, minkä lisäksi olotilaan saattaa liittyä ahdistusta ja jopa pelottavia hallusinaatioita. Unihalvaus on kuitenkin vaaraton ja se menee yleensä ohi sekunneissa tai minuuteissa.

2. Uniapnea

Uniapneassa ihmisen hengitys keskeytyy hetkellisesti nukkuessa. Siitä kärsivä ei tukehdu, mutta vaiva voi olla erittäin epämukava ja se häiritsee unensaantia. Uniapneaan liittyy usein myös kuorsausta.

3. REM-unen käyttäytymishäiriö

Nukkuja liikkuu unensa mukaan. Vaiva saattaa ilmetä esimerkiksi unen aikaisena lyömisenä ja potkimisena. REM-unen käyttäytymishäiriö on yleistä Parkinsonin tautia sairastavilla.

4. Uniorgasmi

Kaikki uniongelmat eivät ole suinkaan epämiellyttäviä. Märän unen aikana on mahdollista kokea orgasmi masturboimatta. Uniorgasmia ilmenee sekä naisilla että miehillä.

5. Putoamisen tunne

Kaikki ovat joskus säpsähtäneet hereille unesta, jossa he tuntevat kaatuvansa tai putoavansa. Niin kutsutut hypnagokiset sätkyt ovat yleisiä, ja ne voivat johtua esimerkiksi runsaasta kofeiinin käytöstä, liikunnasta ennen nukkumista tai stressistä.

6. Aistien katoaminen

Tutkimusten mukaan hajuaisti lopettaa toimintansa lähes kokonaan ihmisen nukkuessa. Brownin yliopiston testeissä kävi ilmi, ettei ihminen todennäköisesti herää voimakkaisiinkaan hajuihin, kuten savuun.

7. Unissakävely

Ilmenee kävelynä ja monimutkaisten toimintojen suorittamisena unessa. Unissakävely voi olla pahimmillaan hengenvaarallista, sillä se voi johtaa onnettomuuksiin. Unissakävelijä tulisi herättää hellävaraisesti ja johdattaa takaisin omaan sänkyynsä.

8. Levottomat jalat

Ilmenee jalkojen alueella tuntuvana outona tai epämiellyttävänä tunteena. Se voi aiheuttaa pakottavaa tunnetta liikkua jalkoja. Kyseessä ei ole vaarallinen vaiva, mutta se voi häiritä unen saantia pahastikin.