Tutkimus: Unenpuute hidastaa aivotoimintaa

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Jokainen uniongelmien kanssa painiva tietää, että huonosti nukutut yöt vaikuttavat yleiskuntoon, mielenterveyteen ja persoonallisuuteen. Väsyneenä moni yksinkertainenkin asia tuntuu ylivoimaiselta. Tuore tutkimus osoittaa, että unenpuute tekee ihmisestä kaiken lisäksi tyhmemmän.

Unettomuudesta kärsivä ihminen ei pysty ajattelemaan yhtä tehokkaasti kuin enemmän nukkuvat kanssatoverinsa. Syynä on aivotoiminnan hidastuminen. Nature-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan väsymyksestä johtuvat aivotoiminnan muutokset näkyvät jo solutasolla.

Aivoissa olevat neuronit tarvitsevat lepoa toimiakseen. Unettomuus voi aiheuttaa päättelykyvyn heikentymistä ja muistiongelmia. Esimerkiksi autolla ajaminen voi olla äärimmäisen vaarallista väsyneenä, kun ihmisen aivot eivät rekisteröi näkökentässä näkyviä tapahtumia. Unettomuus vaikuttaa myös reagointikykyyn.