Vanhemmuus vaikuttaa ulkonäköön – väsymys on globaali ilmiö

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Vanhemmuus on muutakin kuin pienten jalkojen tepastusta ja kasvattamisen riemua. Se on öiden valvomista, sääntöjen kertaamista, jatkuvaa siivoamista ja aikataulujen yhteensovittamista. Lapset ovat ihania, mutta niiden kasvattaminen voi olla äärimmäisen rankkaa.

Netissä on julkaistu surkuhupaisia kuvia vanhemmista gottoddlered-sivustolla Instagramissa. Kuvissa vertaillaan ihmisten ulkonäköä ennen ja jälkeen lasten saamisen. Huumoripitoiset otokset ovat ryhmäterapiaa parhaimmillaan, sillä ne todistavat, että vanhemmat eivät ole väsymyksensä kanssa yksin. Kaikki pienten lasten vanhemmat ovat väsyneitä – ainakin kuvien perusteella.

Toki ihmiset vanhenevat vuosien mittaan, mutta myös elintavat vaikuttavat ulkonäköön. Pienten lasten vanhemmat nukkuvat silloin, kun siihen on mahdollisuus. He syövät jos ehtivät. Heidän taloutensa saattaa olla tiukka ja sosiaalinen piiri pienentynyt. Lohdutuksen sanana kaikille kerrottakoon, että kannattaa muistaa lasten kasvavan koko ajan. Kyllä se siitä helpottaa.