Joululauluja ei saa soittaa liian aikaisin – lisää ihmisten ahdistusta

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Osa ihmisistä aloittaa joulun valmistelun muutamaa kuukautta ennen juhlapyhiä. Joululauluja saatetaan kuulla jo nyt kaupoissa, vaikka h-hetkeen on vielä viisi viikkoa aikaa. Psykologien mukaan joulun liian aikainen hehkuttaminen voi olla terveydelle vaarallista.

Englantilainen psykologi Linda Blair kertoo, että joululaulujen liian aikainen soittaminen voi lisätä ihmisten stressiä. Syynä on se, että joululaulut voivat laukaista ihmisen tarpeen juhlan suunnittelemiseen ja lahjojen hankkimiseen.

Jatkuvasti kaikuvat joululaulut voivat myös muistuttaa ikävästi kaikista tekemättömistä jouluun liittyvistä töistä ja siten lisätä ahdistusta, Sky News uutisoi.

Linda Blairin mukaan pahimmassa tapauksessa kaikkialla kaikuvat joululaulut luovat painetta, ja ihminen kokee olevansa ansassa ja liian suuren työlistan edessä. Joidenkin joulua rakastavien henkilöiden mielestä juhlan valmistelu kannattaa aloittaa hyvissä ajoin hitaasti ja varmasti, jotta sen suhteen ei tulisi turhaa painetta ja kiirettä.