Leluja on jo liikaa – anna lapselle lahjaksi kokemuksia

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Lapset saavat syntymäpäivinä ja jouluna perinteisesti runsaan määrän lahjoja, joista suurin osa on leluja. Joissakin lapsiperheissä lelujen suuri määrä on syntynyt ongelmaksi, koska kaupasta ostetaan aina uusia leikkikaluja, vaikka lapset eivät ehdi leikkiä edellisilläkään. Lelujen sijaan kannattaisi antaa lahjaksi kokemuksia.

Leluja on hyvä kierrättää, eikä niitä ole järkevää ostaa mielin määrin lastenhuoneen lattiaa täyttämään. Bloomingtonille bloggaava City Mom on nyt listannut 20 lapsille lahjaideaa, jotka eivät ole leluja. Listaa voi hyödyntää etenkin näin joulun kynnyksellä.

Juhlat antavat oivan tilaisuuden tukea lasten harrastuksia ja mielenkiinnon kohteita. Pakettiin voi panna kirjan tai elokuvan vapaa-ajan viettämistä varten. Lapsille voi ostaa myös kursseja esimerkiksi kitaransoiton opettelemiseen tai lippuja paikalliseen eläintarhaan. Muksut tarvitsevat myös omaa matkalaukkua esimerkiksi mummolavierailun yhteydessä, joten miksipä tenavaa ei ilahduttaisi hienolla kapsäkillä?

Lasten lahjapaketteihin voi myös panna heidän nimellään varustettuja tarroja tavaroiden nimikoimista varten. Ipanoille voi antaa oman leivontasetin tykötarpeineen tai vaikkapa luontotutkijan välineitä suurennuslaseineen ja perhoshaaveineen. Myös lahjakortit ovat varmasti pikkuihmisten mieleen, etenkin jos ne toimivat jäätelöbaarissa tai sisäliikuntapuistossa.

Listaan on niin ikään lisätty ulkoleluja, kuten keinu, hiekkalaatikkosetti tai trampoliini. Kesän kynnyksellä ipanat varmasti ovat innoissaan lahjasta, johon sisältyy vesi-ilmapalloja, pyyhe, aurinkolasit ja muita rantatarvikkeita. Lapselle voi koota valmiit tekotarpeet kotitekoisen liman valmistamiseen tai muuhun askartelemiseen.

Kaikenlaiset pääsyliput innostavat mukuloita esimerkiksi urheilumatseihin tai huvipuistoon. Lapselle voi myös tilata lehden luettavaksi tai liittää hänet kuukausittain sukkatoimituksen tekevän yrityksen asiakkaaksi lahjatilausperiaatteella. Ipanat tarvitsevat myös petivaatteita, ja vanhemmat tykkäävät niin ikään uusista lakanoista. Lapselle voi vaihtoehtoisesti tallettaa rahaa tulevaisuutta varten tai askarrella oman kuponkivihkon, jossa on valmiina lista kivoja kokemuksia. Lapsi voi käyttää esimerkiksi yhden kupongin viikottain.