Jätevene kerää roskia vedestä – puhdistettavaa riittää tonneittain

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Vesistöt ovat useissa maissa kuin roska-altaita, kun ihmiset heittävät jätteensä veteen. Intiassa on otettu käyttöön veden pinnalta roskia keräävä vene. Jätevene kerää tonneittain jätettä vesistöä tehokkaasti puhdistaen.

Maapallon vesistöjen saastuminen on yksi vakavimmista uhista ihmiselle ja ympäristölle. Roskaaminen on näkyvä ongelma, ja etenkin vesistöihin kerääntyvä muovijäte aiheuttaa vaaroja vesistön eläimille. Cleantec Infra -niminen yhtiö on alkanut puhdistaa Intian jokia.

Cleantec Infran käyttämiä jäteveneitä hyödynnetään muun muassa roskien keräämisessä mutta myös rehevöitymisen ehkäisemisessä. Vesistöjen saastumista olisi helpompi ja edullisempaa ehkäistä kuin puhdistaa vasta jälkikäteen. Jäteveneistä voi kuitenkin olla väliaikaista helpotusta roskaamisongelmaan.