Lentoyhtiöiden lisämaksut on valtava bisnes – lähes 70 miljardin euroa tuloja

Matkailu · Terhi Piiroinen

Lentoyhtiöiden on kerrottu tienaavan tänä vuonna ylimääräisten maksujen avulla 69,4 miljardia euroa. Lentoyhtiöt ovat ottaneet viime vuosina käyttöönsä lisämaksuja erilaisista peruslentolippuun kuulumattomista palveluista, kuten ruumaan menevistä matkalaukuista ja lentokoneruoista.

Yhdysvaltalainen IdeaWorksCompany on tutkinut, että suurin osa lentoyhtiöiden veloittamista lisämaksuista koskee ruumaan meneviä matkalaukkuja. Noin 27 prosenttia miljardipotista muodostuu pelkästään matkustajien matkatavaroiden rahastamisesta. Myös lentokoneateriat, istumapaikat, jäsenpalvelut ja hotellien sekä autojen välityspalkkiot kasvattavat lentoyhtiöiden lisämaksupottia mukavasti.

Lisämaksujen osuus lentoyhtiöiden voitoista on kasvanut kolme kertaa suuremmaksi kuluneen seitsemän vuoden aikana. Halpalentoyhtiöt tekevät leijonanosan koko liikevaihdostaan juurikin lisämaksujen avulla.

Sen sijaan perinteisemmät lentoyhtiöt ovat ottaneet palveluihinsa mukaan ekstraa, kuten a’la carte -ruokalistoja juomineen, Daily Mail uutisoi.