Pätkäpaastojen suosio kovassa nousussa – ravintoneuvoja paljasti helpoimman

Fitness Lifestyle Ruoka Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Tutkijoiden mukaan hyvä painonhallinnan keino on säännöllisin väliajoin pitää 18-19 tuntia kestäviä yöpaastoja. Tämä tarkoittaa sitä, että viimeinen iltapala tulisi nauttia esimerkiksi kuudelta illalla ja suuri aamiainen vasta puolen päivän jälkeen.

Tämän tapaista ruokailurytmiä, jossa edellisen päivän illallisen ja seuraavan päivän lounaan välissä paastotaan, kutsutaan pätkäpaastoksi. Pätkäpaastoja on ravintoneuvoja Susie Burrellin mukaan kolmenlaisia. Tunnetuimmassa niistä henkilö saa syödä kahtena päivänä viikosta vain 500-600 kilokaloria ja viitenä päivänä normaalisti.

Toisessa versiossa ihmiset paastoavat vain yhtenä päivänä viikosta. Kolmannessa versiossa ihmiset noudattavat päivittäistä yöpaastoa, jolloin illallisen ja seuraavan päivän ensimmäisen aterian välissä ollaan täysin syömättä 12-14 tuntia.

Burrell kertoi Daily Mail -sivuston mukaan, että näistä kolmesta versiosta jokapäiväinen yöpaasto on kaikista helpoin toteuttaa.

Tässä mallissa osa ihmisistä syö viimeisen aterian myöhään illalla ja rajoittaa syömisensä seuraavan päivän lounaaseen saakka. Käyttäjäystävällisempi versio on kuitenkin se, että syö viimeisen ateriansa jo viiden aikaan illalla, jolloin aamiaisen saa syödä normaaliin aikaan aamulla.