Ensiapuhenkilökunta ymmällään – miehen tatuointi kielsi elvyttämästä

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Floridalaisen sairaalan ensiapuosastolle toimitettiin tajuton mies. 70-vuotiaalla potilaalla oli krooninen keuhkosairaus, diabetes ja eteisvärinää sydämessä. Ensiapuhenkilökunta joutui erikoisen tilanteen eteen paljastaessaan miehen rintakehän hoitoa varten.

Miehen rintakehässä oli tatuointi, jossa luki: ”Älä elvytä”, ja sen alapuolella hänen nimikirjoituksensa. Lääkintähenkilökunta arpoi hetken tilannetta, kunnes päätti, että tatuointi ei ole lainvoimainen asiakirja. Koska paikalla ei ollut miehen tuttavia tai omaisia, joutuivat he kuitenkin pyytämään neuvoa sairaalan eettiseltä neuvostolta.

Vastausta odottaessa he antoivat tajuttomalle miehelle antibiootteja, muita lääkkeitä sekä helpottivat hengittämistä happilaitteen avulla. Eettinen tiimi teki päätöksen, että miehen tatuointia kunnioitettaisiin. Kun hänen tilansa heikkeni, päätti lääkintähenkilökunta jättää miehen elvyttämättä, The New England Journal of Medicine uutisoi.

Myöhemmin sosiaalityöntekijä löysi kopion miehen allekirjoittamasta virallisesta dokumentista, jonka mukaan elvyttämistä ei tulisi suorittaa hänelle. Toisin sanoen eettisen neuvoston päätös oli oikea. Mies nukkui rauhallisesti pois seuraavana yönä.