Mobiilipeli auttaa muistisairauksien tutkimisessa – kerää dataa ympäri maailmaa

Digi · Terhi Piiroinen

App Storessa on ladattavissa mobiilipeli, jonka avulla voi osallistua muistisairauksien tutkimiseen. Sea Hero Quest -pelin avulla kerätään tietoja tutkijoiden käyttöön ja analysoitavaksi. Noin 45 miljoonaa ihmistä kärsii tällä hetkellä muistisairauksista ympäri maailmaa.

Glitchers Ltd. -yhtiön kehittämä Sea hero Quest -peli kerää pelaajista tietoa saman verran kahdessa minuutissa kuin tutkijat pystyvät keräämään laboratorio-oloissa viiden tunnin aikana.

Pelin keräämää dataa analysoidaan University College Londonissa ja University of East Angliassa. Ainoastaan iOS-laitteilla toimivaa peliä kuvaillaan siinä mielessä sensaatiomaiseksi, että sen avulla voidaan vertailla ihmisten muistin toimintaa ympäri maailmaa ja kehittää dementiaa ehkäiseviä työkaluja ihmiskunnan avuksi.

Vuosikymmeniä kestäneistä tutkimuksista huolimatta Alzheimerin tautia ei ole pystytty ehkäisemään tai parantamaan. Markkinoilla olevat lääkkeet voivat auttaa oireiden hillitsemisessä, mutta taudin perimmäistä syytä ei tiedetä. Alzheimerin tauti on yleisin dementiaa aiheuttava sairaus. Tauti rappeuttaa aivoja eniten yli 85-vuotiailla.