Tutkimus: Viski desinfioi jääpalojen bakteerit parhaiten

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Viskejä arvostavat ja nauttivat ihmiset voivat huokaista ravintolassa helpotuksesta, sillä tutkimusten mukaan heidän juomassaan on kaikista vähiten haitallisia bakteereja. Tutkimusta varten vertailtiin eri alkoholien vaikutusta jääpaloissa olleisiin bakteereihin.

Tutkijat ottivat näytteitä 60 eri jääpalasta, jotka oli valmistettu teollisesti, ravintoloissa, baareissa tai kotioloissa. Jääpaloissa oli jälkiä 52 eri bakteerista, ja ravintoloiden ja baarien jääkuutiot olivat eniten täynnä erilaisia bakteereja. Sen jälkeen tutkijat vertailivat bakteerimääriä sekoittamalla jääpaloja erilaisiin juomiin, Annals of Microbiology uutisoi.

Vertailussa oli vodkaa, viskiä, martineja, persikkajääteetä, tonic-vettä ja Coca-Colaa. Vähiten bakteereja oli viskin seassa. Syy lienee juoman happamuudessa. Kerroimme aiemmin, että viskeillä on myös lukuisia terveyshyötyjä. Muun muassa vähäsokerinen viski on laihduttajan ja diabeetikon valinta. Viskissä on antioksidantteja, jotka edistävät sydämen hyvinvointia ja alentavat kolesterolia.

Viskissä on myös runsaasti ellagiinihappoa, jonka tiedetään suojaavan syövälle altistavilta karsinogeeneiltä. Pienet viskimäärät estävät myös Alzheimerin tautia ja dementiaa sekä vähentävät sydänkohtausriskiä. Kohtuukäyttö lievittää lisäksi stressiä ja parantaa ruoansulatusta.