Tässä koko lista! Näin kansanedustajat äänestivät A-oluesta ja lonkerosta

Viihdeuutiset · Jocka Träskbäck

Suomessa tehtiin tänään historiallinen päätös, kun eduskunta päätti nostaa ruokakaupoissa sallitun alkoholin prosenttirajaa 5,5 prosenttiin nykyisestä 4,7 prosentista. Äänestystä edelsi kiivas kampanjointi, jossa faktat sekoittuivat ajoittain fiktioon ja mutu-arviot tutkimustietohin.

Äänestys oli tiukka, ja päättyi lopulta alkoholilain uudistamista kannattaneiden voittoon äänin 98-94. Näin ollen ruokakaupoissa saa 1.3.2018 jälkeen myydä 5,5-prosenttisia alkoholijuomia, kuten lonkeroa ja A-oluita. Tämä tarkoittaa, että Alkon myynnistä reilusti yli sata miljoonaa euroa on siirtymässä vähittäiskauppaan, mikä tulee pelastamaan jatkossa monia kyläkauppoja. Samalla kaupan valikoima kasvaa merkittävästi, kun monet suositut ulkomaiset oluet pääsevät kauppojen hyllyille.

Äänestystulosta sekä puolueiden että yksittäisten kansanedustajien kohdalla tulkitaan parhaillaan. Varsinkin monet Vihreät äänestivät aivan toisin kuin vaalikoneissa aiemmin ilmoittivat. Esimerkiksi puolueen puheenjohtaja Touko Aalto ei lopulta halunnutkaan A-oluita kauppoihin, vaikka vielä vaalikoneessa ilmoitti haluavansa vahvat oluet ja jopa miedot viinit ruokakauppoihin. Vihreissä takki kääntyi myös lukuisilla muillakin ehdokkailla, jotka äänestivät toisin kuin vaalikoneessa ilmoittivat.

– Äänestäjän kuluttajasuojan kannalta on tärkeää, että äänestäjät tsekkaavat oman edustajansa vaalikonevastauksen ja vertaavat sitä äänestyskäyttäytymiseen, kokoomuksen kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo muistutti ennen äänestystä.

– Nyt katsotaan olemmeko Impivaarasta vai Euroopasta. Nyt on aika katsoa, mitä nykyiset kansanedustajat kertoivat kannastaan vaalikoneissa, kansanedustaja Harri Jaskari ohjeisti ennen äänestystä.

Keskustassa pettymyksen aiheutti erityisesti pääministeri Juha Sipilä, joka jättäytyi yllättäen pois äänestyksestä, vaikka hän oli hallituksessa itse tekemässä esitystä. Kokoomuksessa prosenttirajan korotusta vastustaneet Sanna Lauslahti ja Alkon hallintoneuvoston jäsen Pauli Kiuru jäivät niin ikään pois äänestyksestä. Valtaosa Alkon hallintoneuvoston jäsenistä äänesti Alkon monopolin puolesta, eli prosenttirajan korotusta vastaan. Heitä olivat muun muassa keskustan Pekka Puska ja kristillisten Päivi Räsänen.

PROSENTTIKOROTUSTA VASTAAN ÄÄNESTIVÄT

Aalto Touko (vihr)Alanko-Kahiluoto Outi (vihr)Andersson Li (vas)Anttila Sirkka-Liisa (kes)Arhinmäki Paavo (vas)Biaudet Eva (rkp)Blomqvist Thomas (rkp)Eloranta Eeva-Johanna (sdp)Essayah Sari (kd)Feldt-Ranta Maarit (sdp)Filatov Tarja (sdp)Gustafsson Jukka (sdp)Haatainen Tuula (sdp)Haavisto Pekka (vihr)Halmeenpää Hanna (vihr)Harakka Timo (sdp)Hassi Satu (vihr)Heikkinen Hannakaisa (kes)Heinäluoma Eero (sdp)Henriksson Anna-Maja (rkp)Honkonen Petri (kes)Hoskonen Hannu (kes)Huhtasaari Laura (per)Huovinen Susanna (sdp)Hänninen Katja (vas)Ihalainen Lauri (sdp)Jarva Marisanna (kes)Kankaanniemi Toimi (per)Kantola Ilkka (sdp)Kari Emma (vihr)Kari Mika (sdp)Karimäki Johanna (vihr)Keränen Niilo (kes)Kiljunen Anneli (sdp)Kiuru Krista (sdp)Kontula Anna (vas)Kosonen Hanna (kes)Kulmala Kari (sin)Kymäläinen Suna (sdp)Kääriäinen Seppo (kes)Lapintie Annika (vas)Laukkanen Antero (kd)Lindtman Antti (sdp)Lohi Markus (kes)Löfström Mats (rkp)Maijala Eeva-Maria (kes)Marin Sanna (sdp)Mattila Pirkko (sin)Mikkonen Krista (vihr)Modig Silvia (vas)Myller Riitta (sdp)Myllykoski Jari (vas)Mäkipää Lea (sin)Mäkisalo-Ropponen Merja (sdp)Niikko Mika (per)Nurminen Ilmari (sdp)Nylander Mikaela (rkp)Nylund Mats (rkp)Ojala-Niemelä Johanna (sdp)Paatero Sirpa (sdp)Paloniemi Aila (kes)Parviainen Ulla (kes)Pekkarinen Mauri (kes)Pekonen Aino-Kaisa (vas)Puska Pekka (kes)Puumala Tuomo (kes)Rehn-Kivi Veronica (rkp)Rinne Antti (sdp)Räsänen Joona (sdp)Räsänen Päivi (kd)Saarakkala Vesa-Matti (sin)Salolainen Pertti (kok)Salonen Kristiina (sdp)Sarkkinen Hanna (vas)Semi Matti (vas)Taavitsainen Satu (sdp)Taimela Katja (sdp)Talja Martti (kes)Tanus Sari (kd)Toivola Jani (vihr)Tolppanen Maria (sdp)Torniainen Ari (kes)Torsti Pilvi (sdp)Tuomioja Erkki (sdp)Tuppurainen Tytti (sdp)Tölli Tapani (kes)Uotila Kari (vas)Urpilainen Jutta (sdp)Wallin Harry (sdp)Viitanen Pia (sdp)Vähämäki Ville (per)Yanar Ozan (vihr)Östman Peter (kd)Vehkaperä Mirja (kes)

PROSENTTIKOROTUKSEN PUOLESTA ÄÄNESTIVÄT

Adlercreutz Anders (rkp)Alatalo Mikko (kes)Ala-Nissilä Olavi (kes)Berner Anne (kes)Eerola Juho (per)Eestilä Markku (kok)Elo Simon (sin)Elomaa Ritva (per)Elovaara Tiina (sin)Grahn-Laasonen Sanni (kok)Hakanen Pertti (kes)Hakkarainen Teuvo (per)Harkimo Harry (kok)Hautala Lasse (kes)Heinonen Timo (kok)Hongisto Reijo (sin)Häkkänen Antti (kok)Immonen Olli (per)Jalonen Ari (sin)Jaskari Harri (kok)Jokinen Kalle (kok)Juhantalo Kauko (kes)Juvonen Arja (per)Kaikkonen Antti (kes)Kalli Timo (kes)Kalmari Anne (kes)Kanerva Ilkka (kok)Kasvi Jyrki (vihr)Katainen Elsi (kes)Kauma Pia (kok)Kivelä Kimmo (sin)Kiviranta Esko (kes)Kopra Jukka (kok)Korhonen Timo V. (kes)Koski Susanna (kok)Kulmuni Katri (kes)Kurvinen Antti (kes)Kärnä Mikko (kes)Laitinen-Pesola Jaana (kok)Lehti Eero (kok)Lehto Rami (per)Lepomäki Elina (kok)Leppä Jari (kes)Lindström Jari (sin)Lintilä Mika (kes)Meri Leena (per)Multala Sari (kok)Mustajärvi Markus (vas)Mykkänen Kai (kok)Mäkelä Jani (per)Mäkelä Outi (kok)Mölsä Martti (sin)Niinistö Jussi (sin)Niinistö Ville (vihr)Orpo Petteri (kok)Packalén Tom (per)Pakkanen Markku (kes)Parviainen Olli-Poika (vihr)Pelkonen Jaana (kok)Pirttilahti Arto (kes)Pylväs Juha (kes)Raassina Sari (kok)Raatikainen Mika (per)Rantakangas Antti (kes)Rehula Juha (kes)Risikko Paula (kok)Ronkainen Jari (per)Rossi Markku (kes)Ruoho Veera (kok)Rydman Wille (kok)Saarikko Annika (kes)Sarkomaa Sari (kok)Satonen Arto (kok)Savio Sami (per)Savola Mikko (kes)Sirén Saara-Sofia (kok)Skinnari Ville (sdp)Soini Timo (sin)Strand Joakim (rkp)Suutari Eero (kok)Talvitie Mari-Leena (kok)Tavio Ville (per)Terho Sampo (sin)Tiilikainen Kimmo (kes)Toivakka Lenita (kok)Tolvanen Kari (kok)Torvinen Matti (sin)Turunen Kaj (sin)Wallin Stefan (rkp)Wallinheimo Sinuhe (kok)Vanhanen Matti (kes)Vartia Antero (vihr)Vartiainen Juhana (kok)Vehviläinen Anu (kes)Vikman Sofia (kok)Viljanen Eerikki (kes)Virolainen Anne-Mari (kok)Zyskowicz Ben (kok)

ÄÄNESTYKSESTÄ POISSA OLIVAT

Guzenina Maria (sdp)Järvinen Heli (vihr)Kiuru Pauli (kok)Lauslahti Sanna (kok)Louhelainen Anne (sin)Oinonen Pentti (sin)Sipilä Juha (kes)