EU-tuomioistuin päätti: ”Uber on taksipalvelu”

Autot Digi Matkailu · Terhi Piiroinen

Euroopan unionin tuomioistuin on päättänyt, että maailmanlaajuisesti suosittu kuljetuspalvelu Uber on taksiyhtiö, jota tulee säännellä muiden taksipalveluiden tavoin. Toisin sanoen Uber ei ole pelkästään digitaalinen alusta, vaan virallisesti kuljetusalan yritys.

EU-tuomioistuimen päätös tarkoittaa, että jokainen Euroopan unionin maa voi asettaa Uberille omat sääntelynsä omien kuljetusalan lakiensa mukaan. Mikäli Uber olisi julistettu teknologiayritykseksi, olisi sen sääntely ollut yhtenäinen koko Euroopan unionin alueella. EU-tuomioistuimen päätös oli osa espanjalaisten taksinkuljettajien liiton kannetta Uberin toimintaa kohtaan.

Uber toimii jo joissakin maissa kuljetuslain alaisuudessa. Kerroimme äskettäin, että Uber menetti toimilupansa sen Euroopan suurimmalla markkinaosuudellaan Lontoossa. Yhtiöllä oli toimiluvan loppumisen aikaan 3,5 miljoonaa käyttäjää. Uber on ryhtynyt oikeustoimiin uuden toimiluvan saamiseksi ja palvelun toiminta jatkuu normaalina ainakin valitusprosessin ajan, SkyNews uutisoi.