Seksi eläinten kanssa kielletään Suomessa: ”Ei ole luontainen seksikumppani”

Viihdeuutiset · Stara.fi

Maailmalta kantautuu ajoittain tietoja tapauksista, joissa ihmiset ovat olleet eläinten kanssa sukupuoliyhteydessä ja ovat saaneet teoistaan oikeudessa tuomion. Suomessa nykyinen laki ei kiellä eläinseksiä, mutta nyt asiaan on tulossa viimein muutos.

Lausuntokierrokselle juuri lähtenyt uuden eläinsuojelulain luonnos sisältää nimittäin esityksen, jonka mukaan sukupuoliyhteys eläinten kanssa tultaisiin jatkossa kieltämään.

– Ihmisen ja eläimen välinen seksuaalinen toiminta on myös ristiriidassa eläinten itseisarvoon perustuvan kunnioittamisen kanssa ja näin ollen sukupuoliyhteys eläimen kanssa ehdotetaan kiellettäväksi, luonnoksessa todetaan eläinten kunnioittamisesta.

– Ihminen ei lähtökohtaisesti ole luontainen seksikumppani eläimelle, sillä eläimet parittelevat yleensä omanlajisensa yksilön kanssa. Ihmisen käyttäessä eläintä seksuaalisten tarpeidensa tyydyttämiseen eläin on alisteinen ihmisen mielihaluille.

Lakiluonnoksen mukaan ihminen ei saisi jatkossa olla sukupuoliyhteydessä eläimen kanssa. Sukupuoliyhteydellä eläimen kanssa tarkoitettaisiin ihmisen sukupuolielimellä tehtävää taikka eläimen sukupuolielimeen tai peräaukkoon kohdistuvaa tunkeutumista eläimen kehoon taikka eläimen sukupuolielimen ottamista ihmiskehoon. Sukupuoliyhteys voisi olla vaginaalista, anaalista tai oraalista ja edellyttäisi aina sukupuolielimen tai peräaukon kontaktia.

Eläimiin sekaantuminen ja sen yritys olivat rikoslain nojalla rangaistavia aina vuoteen 1971 saakka. Rangaistavuus poistettiin tuolloin, koska säännöstä oli sovellettu lähinnä sukupuolisesti yleisesti estyneisiin ja vajaamielisiin nuoriin sekä vanhuuden tylsyyttä poteviin henkilöihin, ja rikoslain käyttämistä tällaisten henkisesti vajavaisten käsittelyssä pidettiin kohtuuttomana.

Sukupuoliyhteys eläinten kanssa on nykyisin säädetty rangaistavaksi esimerkiksi Alankomaissa, Isossa-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa ja Tanskassa sekä lisäksi Norjassa ja Sveitsissä.