Star Warsin porgit hurmaavat – niiden taustalla yllättävä syy

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Star Wars: The Last Jedi toi valkokankaalle uuden lajin, pingviinin ja hylkeen välimuotoa muistuttavat porgit. Otukset ovat herättäneet sekä ihastusta kuin vihastusta, ja porg-leluista on povattu yhtä joulun hittituotteista.

Porg-otusten tarkoituksena ei kuitenkaan ollut pelkästään oheistuotteiden myynti. Elokuvan olentoja suunnitelleen Jake Lunt Daviesin mukaan ne luotiin kuvauspaikkana toimineella Skelling Michael -saarella eläneiden lunni-lintujen ansiosta.

Snelling Michael on UNESCOn suojelema alue ja paikallisten villieläinten häiritseminen on rikos. Saarella elävien, ulkonäöltään hieman pingviineiltä näyttävien lunnien päätymiseltä kuvauksiin ei voitu välttyä. Niinpä ne päätettiin korvata digitaalisesti Star Warsin maailmaan sopivammilla olennoilla.

– Emme voineet hankkiutua lunneista fyysisesti eroon. Niiden poistaminen digitaalisesti olisi ollut myös hankalaa, Davies kertoi Starwars.com-sivustolle.

– Niinpä ohjaaja Rian Johnson päätti: Mahtavaa, kehitellään oma alkuperäislaji, Davies jatkoi.

Daviesin mukaan porgien ulkomuodon vaikutteina toimivat hylkeet ja lunnit. Niiden isojen silmien ja kasvojen esikuvana toimivat puolestaan mopsi-rotuiset koirat.