Maailman jyrkin kiskoköysirata Sveitsiin – uskaltaisitko nousta kyytiin?

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Alpeilla sijaitsevaan Stoosin kylään päästään nyt matkustamaan tavalla, joka edustaa todellista insinöörityön taidonnäytettä. Suosittuun lomanviettopaikkaan kuljetaan tiettävästi maailman jyrkimpää kiskoköysirataa pitkin.

Funikulaari kohoaa ylös jyrkkää rinnettä pitkin yli 44 metrin korkeuteen. Raiteita pitkin kulkevat vaunut on suunniteltu niin, että matkustajat pysyvät koko matkan ajan pystysuunnassa.

Schywzistä Stoosiin kulkeva juna liikkuu noin 10 metrin sekuntinopeudella. 52 miljoonaa sveitsin frangia, eli noin 45 miljoonaa euroa maksaneen funikulaarin rakennustyöt kestivät BBC:n mukaan yhteensä 14 vuotta.

Kiskoköysirata toimii kulkuneuvona paitsi alpeille matkustaville turisteille, myös paikallisille. Esimerkiksi monet paikalliset lapset kulkevat koulumatkansa vuoristoissa matkustamista helpottavilla funikulareilla.