Tutkimus: Makuuhuoneen ovi tulee pitää öisin auki – tässä merkittävä syy!

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Uniongelmista kärsivät ihmiset tietävät, että harva tunne maailmassa vetää vertoja hyvin nukutulle yölle. Monet haaveilevat nopeasta nukahtamisesta, yhtäjaksoisista yöunista ja siitä, että herää pirteänä ja virkistäytyneenä.

Uniongelmiin on saatavilla apua säännöllisestä päivärytmistä, ruokavaliosta ja liikunnasta. Myös nukkumisympäristöllä ja sängyllä on vaikutusta unen laatuun. Nyt on tutkittu huoneen ilmanvaihdon ja huoneen lämpötilan merkitystä unen laadussa.

Tutkijat ovat seuranneet nuorten aikuisten nukkumista viiden yön ajan. Tulosten perusteella makuuhuoneen ovi avoinna nukkuneet saivat pidemmät ja paremmat yöunet kuin he, joiden makuuhuoneen ovi oli ollut yön kiinni. Syy on paremmassa ilmanvaihdossa ja siinä, että makuuhuoneen lämpötila pysyi ideaalissa 18–20 celsiusasteessa, International Journal of Indoor Environment and Health uutisoi. Toisin sanoen, mikäli haluaa pikaista ratkaisua unettomuuteen, kannattaa panna yön ajaksi sukat jalkaan ja jättää makuuhuoneen ovi auki.