Tutkimus vahvisti: Vaa’alla käynti auttaa laihduttamisessa

Fitness Lifestyle · Terhi Piiroinen

Sanotaan, että peili ja terveys on parempia mittareita laihdutusprosessin onnistumiselle kuin vaaka. Nyt tutkijat ovat kuitenkin testanneet, että säännöllisellä painon punnitsemisella on myönteisiä vaikutuksia laihduttamisessa.

Journal of Behavioral Medicine -julkaisussa on esitelty tutkimus, jonka mukaan säännöllisesti vaa’alla käyvät ihmiset lihovat muita vähemmän. Samassa tutkimuksessa todistettiin, että painon tarkkailemisen avulla voi jopa pienentää painoindeksiä pidemmällä aikajanalla. Tutkimukseen osallistui 294 collegessa opiskelevaa nuorta naista.

Tutkijat olivat pyytäneet opiskelijoita tarkkailemaan painoaan kahden vuoden ajan. Päivittäin vaa’alla käyneet opiskelijat olivat pudottaneet painoaan enemmän kuin he, jotka astuivat puntarille harvemmin. Lisäksi päivittäin painoaan tarkkailleet opiskelijat onnistuivat vähentämään kehonsa rasvaprosenttia kahdella prosentilla.

Tutkijoiden mukaan laihduttaminen ei ole mahdollista pelkästään vaa’an lukemia tuijottamalla. Lisäksi samankaltainen tutkimus tulisi toteuttaa molempien sukupuolten välillä sekä ihmisillä, jotka eivät ole opiskelijoita. Silti vaaka antaa osviittaa kehon hyvinvoinnista, vaikka ei olisikaan varsinaisella laihdutuskuurilla tai noudata tiettyä ruokavaliota tai liikuntaohjelmaa.

– Kenenkään ei tulisi tuijottaa pelkästään vaa’an lukemia. Puntari ei kerro kehon rasvamäärää tai lihasmassaa, mutta sen avulla voi saada suuntaa-antavaa tietoa vartalon tilasta, ravintoterapeutti Chris Mohr kirjoittaa Men’s Healthille.